További lapok a nagy könyv ír fejezetéből

Szerző: | szept 15, 2021 | blog | 0 hozzászólás

Ireland/ Eire is on again

More information about Eire https://www.thinglink.com/scene/1494614732609421315

More information about Eire

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

Szent Ágoston

Kedves élmények és szerény kalandok a borús szigeten My Humble Adventures in Dublin

Örömteli várakozással ébredtem I was looking forward to starting the course, várt a kurzus: audiovizuális eszközök az osztályteremben audiovisual tools in the classroom. Belőttem a GPS-t és nekivágtam a Rathdown Road-nak, 4km-es séta állt előttem, ami épp tökéletes edzésprogram. Sosem derült ki számomra, hogy nem értek jól a GPS-hez és a tájékozódáshoz, vagy Dublin utcái Dublin streets mozognak úgy, mint a Harry Potter-filmekben a lépcsők the not-so-straghtforward moving stairs in Harry Potter movies, de végül kétórás tájfutás-jellegű hadművelettel after a 2-hour foot orienteering eljutottam a Haddington Road-ra, a képzőközpontba, és csak 54 percet késtem. Másnap már csak 10 perccel futottam túl I was late only ten minutes a szintidőt.

A 14.00 óráig tartó órákon az első nap elmerültünk a kahoot és a padlet rejtelmeiben We covered Kahoot and Padlet , és bármennyire is ismerős vagyok ezekben, tanultam újat I came across something new I love: blind kahooting – feltétlen ki akarom próbálni! .

Kahoot.com – közkedvelt játék a diákok között/ highly popular with students of all ages. Bárhány kérdésből álló kvízt kereshetünk (Discover tab) vagy készíthetünk (Create your own kahoot), amihez írhatunk is, importálhatunk is kérdéseket. Használható bemelegítéshez/warmer, téma bevezetéséhez/ lead-in, diákok háttértudásának felméréséhez/ check students’ preliminary knowledge about a topic , formatív és szummatív értékeléshez is assessment, és egy teljesen új téma tanításához is, erre jó a Blind Kahoot.

Padlet.com – ötleteléshez, linkek gyűjtéséhez szuper, olyan mint egy online falitábla, szép is/ appealing design. Én a képzés során az itt tanultak portfoliójához, Study Portfolio, használtam, gyakorlatilag ide jegyzeteltem, tettem be hasznos linkeket, megjegyzéseket, stb.

Kedden ragyogott a nap – minden ír szerint ilyenkor kötelező kint lenni a szabadban, annyira ritka történés. Ezidáig nem kellett használnom az esernyőmet, kicsit borús, It was overcast, volt ugyan, de klassz 15 fok körül lengedezik a hőmérő, jó az idő. Az írek nagyon bele vannak bonyolódva abba, hogy esik vagy nem. Úgy tartják, általában esik és borús. Van egy szokásuk: gyakran kérdeznek bármire vissza így: Esik? Is it raining? pl.: Megyünk ma bulizni? Nem is tudom…Esik? Are you coming out tonight?” “I don’t know… is it raining?” Ezeket a kifejezéseket csak Írországban hallod: Soft day (thank God)! vagy Wet rain, ami olyan szemerkélő eső, amitől mégis bőrig átázol.

 

Minket kicsit meg is kapott minket a nap a délutáni városnézésen, pedig nem lófráltunk, megint tájfutottunk, bár az állomásokhoz csak az előttünk lévőt kellett követnünk. Annyira gyorsan szedte a lábát azonban volt a vezetőnk a látnivalók között, Linda walked so quickly between sights, however, hogy erőltetett menetté váltunk a végére. A spanyolok szenvedtek a legjobban, furcsamód, Surprisingly, our Spanish friends were the most exhausted at the end. Láttuk a Parlament épületét, írül: Dáil Éireann, a miniszterelnököt, aki már a második 7 éves terminusát tölti taoiseach-nak hívják, ejtsd: tea-shock/tísok), és én kb 25 órán keresztül azt hittem, valami döbbenetes teaélményhez kötődik, de nem, az ír szót ejtik így. Láttuk még a dublini Várat, a Tűfokot, the Spire, egy híres forradalmár, Wolfe Tune szobrát, a leading Irish revolutionary figure, Molly Melone szekerét és fényes, szerencsehozó kebleit, a Liffey-hidat, amit így hívnak a helyiek: Ha’penny Bridge (ejtsd: héjpní) — fél penny híd, annyi volt hajdan a hídpénz.

Méltó befejezése volt a napnak egy pint Guinness a Madigan’s Pubban, ahol Jerry, a pincér dúdolgatva szolgált ki minket. Jó látni az íreket, akik általában lazán, görcsmentesen közlekednek az életben. Udvariasak, köszönnek (pedig főváros), nem hordják magasan az orrukat. És nem mind vörös hajú, Not all are redheads.

To be continued….

Írj nekünk üzenetet!

LlamaEnglish logo