Az ír lélek húrjai, no meg guinness és hurling

Szerző: | szept 27, 2021 | blog | 0 hozzászólás

Nem állítom, hogy az ír lélek alapos ismerője lennék, I don’t claim to be knowledgeable about Irish mentality, vagy bármi másé, ha már itt tartunk/ for that matter, és az általánosításoktól/ stereotyping jobban irtózom, mint a kocsonyától, ami nálam tízes skálán 12,5, de nem tudtam nem kihallani a visszatérő motívumokat / the recurrent motifs, az írek nemzeti szimfóniájából.

Az egyik fő motívum, appassionato et malinconico: Észak-Írország, az Ír-sziget északi társbérlője. Meglepő módon Angliával él intim kapcsolatban, mint Wales és Skócia. Írországot 1536-ban csatolta Anglia területéhez a feleségeit változatos módon láb alól eltevő VIII. Henrik . Az írek nem hagyták magukat, és miután megvívták saját függetlenségi háborújukat (the Irish Civil War) 1919 és 1921 között, 1921-ben önállóvá váltak. Az angol-ír béke értelmében sajnos nagy árat fizettek viszont, létrejött Észak-Írország (Northern Ireland), és brit uralom alatt maradt a mai napig, under British rule. Észak-Írországban minden eszközt bevetettek a szabadságának elnyerésérért, gerillaakciók és utcai harcok sokasága 1969 és 1997 között, a ”The Troubles” (szabadfordításban: zavargások időszaka) időszaka nagy sebeket ejtett.

1998-ban értek véget a Nagypénteki Egyezménnyel (Good Friday Agreement): saját kormány Észak-Írországnak, és nincs fizikai határ a két ír ország között. Az északiak fonttal fizetnek, és már nem az EU tagjai, 38%-uk britnek vallja magát, 25%-uk írnek, sokan tartózkodnak…(?), az írországi írek eurót használnak, és az EU tagjai. Az ír nyelvet itt kötelezően oktatják az iskolákban, de kevesen beszélik folyékonyan. Dublinban is inkább csak a turisták elvarázsolására vetnek be dallamos és titokzatos mondatokat: An bhfuil cead agam dul amach go dtí an leithreas? (vagyis „Használhatom a mosdót?” – az első ír mondat, amit a kisiskolások megtanulnak.) Az egyszerű köszönömbe is majd beletörik a nyelvem/ It’s hard to get your tongue around it: go raibh maith agat (nagyon nagyon szabadon: goromáhádé).
Ezer üdvözlet!
Az ír emberek alapvető vonása a derű, tempo: allegro. Udvariasok, szeretik a zenét, segítőkészek. Nem idegenként tekintenek másokra, hanem barátként, akikkel még nem találkoztak -- Yeats után szabadon. / „There are no strangers here, only friends you haven’t yet met.” Az ugratás, viccelődés lételemük, gyakran nevetnek, bőbeszédűek, bizalommal fordulnak mindenki felé. Imádnak kocsmába járni, sört inni. Jómagam borpárti vagyok, vagy paradicsomlevet iszok. Bor még akad (általában francia), de tapasztalatból mondom, paradicsomlé egyetlen pubban sincs, (és nem is tervezik). Az út végére megtanultam tisztelni a sört, mind a 714 fajtát, még a shandyt is, azt is tudom, hogyan kell guinnesst tökéletesen pohárba tölteni, bár nem mentem el sem a Jameson whiskeygyárba /Old Jameson Distillery-, sem a Guinness Storehouse-ba, a guinness bemutatóterembe (bár itt a túra végén mindenkinek jár egy pint guinness ingyen, általában 6,50 euró szinte mindenhol).
Hurling game
Tilos az á…! vagyis a viccelődés viszont a nemzeti sport, a hurling terén. Kelta eredetű játék, gyors, vad, a csapatok 15 játékosból állnak, a meccsek alatt 9 bíró fújhatja a sípot, hasonló a lacrosse-hoz. Minden városnak megvan a maga klubja, minden megyének a maga bajnokcsapata. Kildare-megyei ismerősöm elmondta, az ő házuk táján azt tartják, minden baba hurlingütővel jön a világra! Érdekesség az is, hogy a legsikeresebb csapatok játékosai sem kapnak fizetést, csak szerelemből játszanak, for the love of the sport, és a club általában a második otthonuk. 

Az iskolások is vagy fociznak, vagy hurlingeznek – mindennapos látvány az iskolák vagy a templom bejáratánál a hurl-halom (hurl – hurlingütő). A lányok ütője a hurley, még rózsaszínben is lehet kapni.
A fiúk a bányában…

Hát ennyit a smaragd szigetről ma. That’s all folks!

Írj nekünk üzenetet!

LlamaEnglish logo