A TED dicsérete

Szerző: | dec 6, 2020 | blog | 0 hozzászólás

Nyelvi kompetenciák fejlesztése? Tudás szinten tartása? Ismeretbővítés? Zsúfolt napokba beilleszthető mentális felüdülés? Akár önállóan, akár nyelvtanár által támogatott formában angolozunk, ez mind — a Ted Talks!

Évek óta nagy kedvenc számomra a www.ted.com weboldalon található előadásgyűjtemény. Több, mint 100 nyelven elérhetőek ezek a lendületes, szellemes, erőteljes beszédek, elemzések, beszámolók a legváltozatosabb szakterületek képviselőitől összeszedett, élvezetes megfogalmazásban. Vérszopó denevérek, kényes jogi kérdések, interszekcionalitás, filozófiai eszmefuttatások Marie Curie zsenialitásáról csak néhány csepp abból a változatos téma-örvényből, ami itt megtalálható.

Szívem egyik csücske a művészi szintre emelt halogatás hátterének kivesézése Tim Urban 14 perces előadásában (2016), amit 45 nyelvre fordítottak már le – az előadásokat feliratozzák.

Apropó, feliratok! Mind önkéntes fordítók munkája, akik a szabadidejükben bíbelődnek ezekkel a remek szövegekkel, amit természetesen a magyar TED csapat lektorál. Néhány előadás fordításán már én is túl vagyok. Nagy élmény az előadásokkal dolgozni!

Nyelvtanárként érdemes feldolgozhatóvá tenni és az órákba, a felkészítésbe beemelni ezeket az előadásokat. Ehhez szeretném ajánlani a TeachESL oldalt, ahol kereshetünk, illetve mi magunk is akár 10 röpke perc alatt összedobhatunk egy óratervet, ami autentikus anyagra épül és érdekfeszítő is (lehet) a diákok számára.

Jó tanulást!

Hardi Angelika nyelvtanár

Ajánlott oldalak:

https://bit.ly/3gdb3BV

https://www.ted.com/talks/tim_urban_inside_the_mind_of_a_master_procrastinator

http://www.teachesl.tv/

Írj nekünk üzenetet!

LlamaEnglish logo